5 tips om je eigen droombaan te creëren

Elke week spreek ik mensen die net gehoord hebben dat hun baan verdwijnt. Zomaar ineens staat hun wereld op zijn kop. Ik weet hoe dat voelt omdat ik, voordat ik koos voor het ondernemerschap, zelf ook vele malen van baan gewisseld ben. Alleen koos ik daar dan zelf voor. Dat maakt het wezenlijk anders. De onzekere toekomst is in beide gevallen even groot, maar de mindset is totaal verschillend. Ik ging namelijk niet weg omdat ik al een andere baan had. Ik ging weg omdat ik wist dat ik niet tot mijn recht zou komen binnen de structuren en cultuur van de toenmalige werkgever. Natuurlijk vroeg ook ik me steeds af: wat nu? En; wie zit er op mij te wachten? Maar ik wist ook: ik creëer uiteindelijk een nieuwe werkplek die me past als een jas!

5 tips om je droombaan te creëren

Inmiddels ben ik ruim 16 jaar ondernemer en nu help ik (met anderen) vanuit ons bureau Onderneem ’t mensen in het vinden van hún plek in de markt. Voor ondernemers, zelfstandige professionals, werknemers, studenten en werkgevers. En alhoewel de aanpak maatwerk is en afgestemd op de vraag van elke klant, loopt door alles heen een duidelijke rode lijn. Hier zijn 5 simpele tips om je eigen toekomst vorm te geven. Iedereen kan ze gebruiken. Waarom jezelf afhankelijk maken van factoren waarop je geen invloed uit kunt oefenen? Geef daar geen aandacht aan. Beter is het je te concentreren op zaken waarop je wél invloed hebt:

  1. Visualiseer de ideale situatie om te werken. Waar werk inspirerend is en dat energie geeft. Hoe ziet dat er uit? Wat voor mensen zijn daar? Welke rol heb je? Wat doe je en met wie werk je samen? Wat geeft je energie?
  2. Als je je die plek heel duidelijk kan voorstellen, en je jouw rol helder hebt; wat wil je dan teweeg brengen? Wie help je en waarmee? Ik ben van mening dat het overkoepelende doel in ons leven het helpen van anderen is, op de één of andere manier.
  3. Beschrijf de activiteiten die je doet om andere mensen te helpen. Hoe zien die activiteiten er concreet uit? Welk processen doorloop je dan? En wie heb je daarvoor voor nodig?
  4. Beschrijf ook de mensen of groepen mensen voor wie je dat doet. Waarom komen ze bij jou? Wat is hun vraag of verlangen? Hoe ziet hun leven er uit en tegen welk probleem of uitdaging lopen ze aan?
  5. Welke eerste stap zou je nu al kunnen zetten om deze situatie te creëren? Wie ken je wie heb je nu nodig?

En hierna? Beginnen met het zetten van haalbare en overzichtelijk stappen. Doen dus. Dat geeft kracht en invloed op jouw situatie in een snel veranderende markt.

Bij Onderneem ’t trainen wij mensen op het ontdekken van hun onderscheidende propositie en helpen hen met het daadwerkelijk in de markt zetten ervan. In een onzekere arbeidsmarkt creëren zij allemaal hun eigen droombaan!