Bevlogenheid – Soms moet er eerst iemand voor sterven

Wat is er voor nodig om bevlogen te raken of te zijn? Als ik mensen spreek die gepassioneerd zijn voor wat ze doen, dan voel je gewoon de positieve energie. Die is bijna tastbaar. Je weet gevoelsmatig meteen dat deze mensen het verschil maken. Ze hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Je weet dat deze mensen doorzetten, ook als het eens even tegen zit.

 

Maar is bevlogenheid voor iedereen haalbaar? En, wat is er voor nodig?

 

Soms is een speling van het lot nodig om mensen tot denken aan te zetten. Bijvoorbeeld het verlies van een baan of een krijgen van een ernstige ziekte. Of als er iemand waar je veel van houdt overlijdt. Ik heb dat zelf ervaren toen mijn broer Joep om het leven kwam in een lawine. Hij was de berggids van nog acht andere jonge mensen. Helaas trof hen allemaal hetzelfde gruwelijke lot. Niemand overleefde. Een ingrijpende gebeurtenis voor veel mensen en zeker ook voor mij. Ik was net één dag 24 toen het gebeurde, Joep is maar 30 jaar geworden. Hoe vreselijk het ook was, zijn leven is nu een inspiratiebron voor mij.

 

Ondanks zijn vroege sterven heeft hij namelijk alles uit het leven gehaald. Na zijn studie aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding, raakte hij gepassioneerd voor het telemarken. In de Queras, een prachtig natuurgebied hoog in de Franse Alpen, wilde hij zijn droom realiseren: een eigen gîte van waaruit hij samen met anderen de mooie natuur en het telemarken kon beleven. Hij werd berggids en telemarkinstructeur en kocht een hut. Samen met vrienden toverde hij die hut om in een prachtige gîte. Dit alles ging natuurlijk niet zomaar vanzelf. Hij kwam veel obstakels tegen. Maar Joep gaf niet op. En het lukte hem te doen wat hij wilde en zijn hart te volgen.

 

Nu las ik onlangs op Linkedin een stukje over de ervaringen van een verpleegster die terminaal zieke mensen verpleegde. Zij vroeg hen waarvan zij het meeste spijt hadden. Het bleek dat wij, als we gezond zijn, ons niet realiseren hoeveel vrijheid we hebben. Onze vrijheid om alles uit het leven te halen is grenzeloos. En het meeste berouw dat stervenden hebben is dan ook dat zij die vrijheid niet hebben benut. Ze hebben niet hun dromen nagejaagd, vooral omdat ze hun vrijheid lieten inperken door de verwachtingen van anderen; vrienden, familie of de maatschappij. Hun ware potentieel is daardoor niet tot bloei gekomen. Deze spijt over onvervulde dromen en aspiraties tergt hen aan het einde van hun leven.

 

Dit bevestigt mijn overtuiging hoe belangrijk het is voor mensen om te ontdekken waarin zij echt van waarde zijn. Geïnspireerd door mijn broer Joep heb ik samen met mijn compagnon Henriëtte daarvoor een bedrijf opgezet. Wij helpen mensen ervaren hoe zij hun dromen uit kunnen laten komen door hun talenten in te zetten. We laten ze zien dat je je niet moet laten beperken door de meningen van anderen. Onderzoek wat je zelf belangrijk vindt, en bedenk de stappen die je kunt zetten om van betekenis te zijn. Als jij je potentieel durft te benutten, dan zal je de positieve energie en bevlogenheid gaan ervaren waarmee jij het verschil gaat maken!