Buiten de lijntjes kleuren…

September 2015, daar zit je dan tegenover je werkgever. Voor mij het zoveelste gesprek met een werkgever over het verlengen van mijn contract. Al een aantal jaren hop ik van baan naar baan. Soms met de mededeling: ‘Volg je hart’, wat voor mij indirect altijd voelde als ‘Jij past hier niet’. Of de mededeling: ‘Je kan veel meer, maar het komt er hier niet uit’. Nog een boodschap waar ik maar weinig mee kon.

De afgelopen drie jaren heb ik binnen de lijntjes leren kleuren bij de Rabobank. Mijn functie dunde uit en de werkvreugde af. De datum waarop mijn contract eindigde naderde en de onzekerheid nam toe. Wat wilde ik nou eigenlijk? Waar sta ik voor en ben ik goed in? Hoe zorg ik dat mijn kwaliteiten het beste tot uiting komen?

Wederom werkloos

Oktober 2015, wederom werkloos. Oeh, wat klinkt dit dra-ma-tisch. Bijzonder, dit keer vind ik het niet erg. De gedachte om mijzelf in de oude werksituatie te zien benauwt me. Tegelijkertijd sterkt het mij en bevestig ik voor mijzelf dat mijn besluit de juiste is. Een moeilijke keuze, maar ik neem de tijd. Zoals vaker in mijn leven ga ik voor het avontuur, want routine is voor mij dodelijk.

Ik start laagdrempelig met het voeren van netwerkgesprekken om op zoek te gaan naar mogelijkheden. Af en toe word ik benaderd door de  Rabobank. Pff… lastig! Nee Patrick, doe het niet. Blijf vooral bij je zelf. Plezier, dat is wat ik zoek. Geld vind ik niet belangrijk. Daarom besluit ik de deur voor de Rabobank definitief dicht te gooien. En het klinkt cliché, maar er opent zich een andere deur. Ik ontmoet leuke mensen bij Buro Bries en word getriggerd en gespiegeld. Samen ontwikkel ik een projectplan.

Ik geloof in de kracht van de sportvereniging als sociale ontmoetingsplek in de wijk. Mijn project is uitgegroeid tot een burgerinitiatief en een eigen bedrijf ‘de Verenigbare Club’. Vanaf het moment dat ik werkloos werd, ben ik vanuit persoonlijke gedrevenheid dit project begonnen. Vooral ook met de gedachte om mijn eigen werk te gaan creëren. Ik wil namelijk graag werk doen wat dichterbij mijn eigen waarden ligt. Werk waar je energie van krijgt en waarbij mijn kwaliteiten beter worden benut. Het mooie aan werkervaring is, dat ik het ‘binnen de lijntjes kleuren’ weer mee neem naar dit burgerinitiatief. Waar vooral buiten de lijntjes wordt gekleurd.

Patrick Kampherbeek
www.facebook.com/verenigbareclub